10/22/2017 Style: Classical

Events

Past Events

Schepping is Kunst is Schepping
10/20/2016
20 oktober 2016
Belgium 9070 Destelbergen
Ter gelegenheid van de tentoonstelling "Dichter bij de Kunst" brengt V2L liederen, teksten/gedichten en piano onder het thema "Schepping is Kunst is Schepping".
Koenraad Desmet zorgt voor de teksten en gedichten, Pieter Tieghem verzorgt de pianobegeleiding en speelt enkele solostukken, Hilda Schouppe (sopraan) en Geert Lejeune (bariton) verzorgen het zanggedeelte.

Dit gaat door in de galerij Papageno, Kerkkouterrede, destelbergen

aanvang 20u donderdag 20 oktober 2016

ingang 15€ gsm: 0477224896
1093_1600.jpg

4 MEN (L)ON(E)LY
09/25/2016
25 september 2016
Belgium 9921 Vinderhoute
Een verhaal van vier mannen op zweervend door het leven, op zoek naar wat? De liefde of is het het avontuur dat hen aanspreekt. Een echt lief of een scharrel. Het leven doet soms pijn maar geeft ook de nodige zalvingen en zo komen ze tot rust bij eigen haard en gezin.

Vinderhoute

Sint-Bavokerk

11U
1093_1586.jpg

The Crucifixion, John Stainer
03/20/2016
16u
Belgium 9070 Destelbergen
Wij stellen U voor:

The Crucifixion van John Stainer

Een Oratorium over Goede Vrijdag, gecomponeerd in 1887, Engelse Romantiek, een werk voor tenorsolo, bassolo, orgel en koor.

Uitvoering op Palmzondag 20 maart 2016 om 16u (tot 17:15u) in de kerk O.L.V Ter Sneeuw te Destelbergen. (15€; vvk 12€)

Orgel, Frank Heye
Tenor, Philip defrancq
Bariton, Geert Lejeune
Koor, Ch@m
Dirigent, Johannes Dewilde

Voorafgegaan van een woordje door Koenraad De Smet

Na het concert kunnen we even napraten bij een glaasje en een hapje
Meer praktische info volgt later.


Het verhaal

Het verhaal begint op het moment, waarop Jezus met zijn disci­pelen in Gethsemane komt. In het openingsrecitatief voor tenor gaat na een twaalftal maten van sfeer­schildering de orgelbe­geleiding over in een stijl van een Bach-continuo. Dit leidt tot de passage voor bas en koor, "Could ye not watch with me one brief hour?", waarin de bas-aria een bepaald Mendelsohn-achtig karakter vertoont. Dan volgt de gevangenneming, het proces en de veroor­deling van Christus, verteld in een dramatische passage van verteller (tenor), Christus (bas) en Pilatus. De kruisweg naar de Calvarieberg (Golgotha) is gesymboliseerd door een mars ge­speeld door het orgel. Dit wordt door het koor voortgezet met de woorden "Fling wide the gates". Dit is een gedeelte van dramati­sche woordschildering met opera-achtige elementen. De tekst contrasteert Christus' komende overwinning over de dood met de vernede­ring van het kruis. In een middenpassage zingt de tenor over de liefde van de Heer voor de mensen. Het koor beëindigt dit deel in een sfeer van stille overgave.

Het verhaal vervolgt met het nagelen van Jezus aan het kruis tezamen met de twee misdadi­gers. Daarna bezingen koor en gemeente het grote geschenk van God, door zijn eniggeboren zoon te laten sterven voor de mensheid, in de Hymn "Cross of Jesus". Deze stemming wordt weerspiegeld in het bas-arioso dat volgt: "He made himself of no reputation".

Dan volgt de aangrijpende aria voor tenor "King ever Glorious", die een tegenstelling opwerpt tussen de goddelijke vernedering en de glorie, de over­winning op de dood. Dan zingt de bas over de belofte van het eeuwige leven voor allen die geloven. Dit thema wordt overgenomen in het door het koor gezongen koorgedeelte "God so loved the world".
Daarop volgt de Hymn "Holy Jesus, by thy passion". In een duet voor tenor en bassoli wordt het wonder van Christus' liefde voor de mensen en de droefheid en rouw om de wreedheden en pijn, die Hij moest dragen, bezongen. Dit duet is één van de weinige duetten ooit voor mannenstemmen geschreven in religieuze werken. Zelfs Händel heeft dit nooit gedaan. Dit duet wordt gevolgd door de Hymn "Jesus is dying", dat het voorgaande thema voortzet.
Het werk vervolgt dan met de episode van Christus tezamen met de twee misdadigers, waarop een hymn van aanbidding volgt. Daarna spreekt Jezus tot zijn moeder en Johannes, zeggende, goed voor elkaar te zorgen. Na een korte passage voor orgel, waarin de duisternis geschilderd wordt, volgt de bas met de woorden "There was darkness over all the land". Hier vinden we een opvallend voorbeeld van rolverwisseling, zoals dat bijvoorbeeld in de Passionen van Bach niet voorkomt. In dit geval wisselt de rol van verteller. De laagste stem wordt gebruikt om de duisternis te vertolken, terwijl in de voorafgaan­de passages de tenor de vertel­lersrol had. De rolkeuze staat dus ten dienste van de tekst. Dit gedeelte wordt afgesloten met de bekende kruiswoorden "My God, my God, why hast Thou forsaken me?". Stainer heeft de kruiswoorden van Christus toebedeeld aan een mannekoor van tenoren en bassen. Dit heeft tot gevolg, dat de gevoelens van de tekst op zeer krachtige wijze tot uiting worden gebracht. Jeremia's woorden uit de Klaagliederen, "Is it nothing to you?", die dan volgen, worden eerst gezongen door de bas en weerklin­ken in het slotkoor.

Het slotkoor geeft op uitnemende wijze de intentie weer, van waaruit John Stainer dit werk heeft gecomponeerd en bedoeld. Het is een oproep aan de wereld, niet aan het kruis voorbij te gaan. "Doet het u niets, dat Jezus zo voor ons heeft geleden ? Mensen ga er niet aan voorbij; Kom tot Hem, want Hij deed het allemaal voor u". Dit gedeelte moet worden gezien als het grote hoogtepunt in "The Crucifixi­on" en als de grote Boodschap die het hierin meegeeft aan de mensen.

Na dit slotkoor wordt de dood van Christus verteld in een sober recitatief voor tenor en het werk eindigt met een triomfantelijke Hymn van Hoop, "All for Jesus".


John Stainer

(Londen, 6 juni 1840 - Verona, 31 maart 1901) was een Engelse componist en organist. Zijn muziek was tijdens zijn leven erg populair, maar vandaag de dag een stuk minder. Zijn werk als koordirigent en organist was heel belangrijk voor de Anglicaanse kerkmuziek en heeft nog steeds invloed. Hij was ook vanaf 1889 hoogleraar muziek in Oxford.

Levensloop
Stainer werd geboren in Southwark, Londen op 6 juni 1840. Als zevenjarige jongen zong hij in het koor van St Paul's Cathedral in Londen. Op zijn 16e werd hij benoemd tot organist van St. Michael's College in Tenbury.
In 1860 werd hij organist van Magdalen College in Oxford. Daar studeerde hij muziek en in 1864 studeerde hij er af. In 1872 volgde hij zijn leermeester John Goss (1800-1880) op als organist van St. Paul's Cathedral waardoor hij terugkwam in de kerk waar hij als koorknaap was begonnen.
In 1889 werd hij hoogleraar in de muziek aan Universiteit van Oxford. Hij leidde onderzoek naar vroege muziek, met name het werk van Guillaume Dufay, toen amper bekend. In 1866 was hij oprichter van de Oxford Philharmonic Society. In 1876 werd hij organist en in 1881 directeur van de National Training School of Music. Als dankbetuiging voor zijn bijdrage aan de Britse muziek werd hij in 1888 geridderd door koningin Victoria en sindsdien mag hij als sir benoemd worden .
Stainer overleed in Italië aan een hartstilstand. Hij werd begraven op 6 april bij St. Cross Church in Oxford en de straten waren vol met rouwende mensen.
1093_1374.jpg

1093.png
Create your own website! Free for members of Musicalion.com